Er du bare en lille smule nørdet ud i gastronomiens verden? Så ved du garanteret også, at uanset om du er entusiastisk amatør eller garvet professionel, så har du brug for de rette værktøjer.
Går du derfor bare en smule op i dine køkkenknive – så kommer du ikke uden om knive i damaskusstål.
Knive i damaskusstål – til entusiasten, der sætter pris på godt håndværk
Damaskusstål har en helt unik struktur med mange lag, som gør stålet til et af de hårdeste, man kan anskaffe sig. Der ligger meget arbejde i at lave knive i damaskusstål – ja, det er faktisk et helt håndværk.
Knive i damaskusstål, eller japanske kokkeknive, er blevet mere eller mindre uundværlige for entusiasten, der går op i sit køkkengear og sine redskaber – og som ikke går på kompromis med kvalitet. Derfor er det også en investering, når du køber knive i damaskusstål.
Men det er det hele værd, når kniven ubesværet glider henover skærebrættet, mens den ligger i perfekt balance i hånden. Og så kan man ikke ligefrem sige, at knivene er grimme at kigge på – tværtimod.
Når du først har prøvet kokkeknive i damaskusstål, vil alt andet simpelthen føles sløvt og uskarpt.
Men ved du egentlig, hvad du er gået ind til?
Bare rolig – vi har samlet 5 ting, du bør vide om knive i damaskusstål.
1. Damaskusstål og knivmagneter er ikke særlig gode venner
Du vil gerne passe godt på dine knive. Derfor ved du også, at de ikke har godt af at rode rundt ned i bestikskuffen. Du ved også, at det ikke er den idéelle løsning at opbevare dem i en uhygiejnisk knivblok.
Så hvad gør man så? Man bruger selvfølgelig en magnetisk knivblok, der både er praktisk for dig og godt for dine knive.
Der er bare ét problem. Damaskusstål er ikke særlig magnetisk. Faktisk er det mere eller mindre umuligt at fremstille en knivmagnet, der rent faktisk kan holde på de japanske kokkeknive.
Men! Vi har fundet en løsning, der samler det bedste fra begge verdener, så du stadig kan opbevare dine knive godt og sikkert. Vi kalder det en knivskinne – og den fungerer i store træk præcis ligesom en ophængt knivmagnet.
Knivskinnen passer til alle knive, inklusiv knive i damaskusstål, og så er den endda nem at hænge op.
Klik her, og se den smarte knivskinne →
2. Udbuddet er stort – men hvordan vælger du den rigtige kokkekniv i damaskusstål?
Der er rigtig mange japanske kokkeknive i damaskusstål at vælge imellem. Og det er fristende at smide sine penge efter hver og én.
Men hvis du gerne vil skåne kontoen, er det værd at sætte sig ind i, hvad de forskellige knive er gode til. Så kan du nemt vælge den eller de knive, der passer til dine behov.
Her får du overblikket over de mest populære japanske knive:
Gyuto: Kniven, de fleste har brug for
Gyutoen er den japanske version af den klassiske vestlige kokkekniv – og derfor er den for mange helt uundværlig. Det er nemlig en kniv, de fleste professionelle har – men som også er at finde på de fleste knivskinner rundt omkring i de danske hjem.
Er du grøn ud i japanske knive? Så er det her et godt bud på den første investering.
Nakiri: Kniven, der er eminent til grøntsager
Nakiri er kniven, der er uundværlig for vegetaren eller veganeren – eller til dig, der bare snitter mange grøntsager.
Kniven ligner lidt en kødøkse – den er bare tyndere og med et fladt blad, der er særligt designet til at hakke grøntsager. Det betyder også, at den her kniv ikke må bruges til kød eller ben, for det kan den simpelthen ikke holde til.
Kiritsuke: Universalkniven, de professionelle elsker
Kiritsuke er en vaskeægte universalkniv i det japanske køkken. Kniven i damaskusstål klarer de fleste skæreopgaver, og derfor er den særligt populær i de professionelle køkkener.
Det betyder dog ikke, at man som privatperson ikke vil elske kniven – det vil man højst sandsynligt. Kiritsuke kan både bruges til udskæring af kød, som sushikniv og som grøntsagskniv til finsnitning.
Yanagiba: Til dig, der elsker sushi
Elsker du at eksperimentere med sushi? Så er det en yanagiba i damaskusstål, du skal have fat i. Fisken slipper let kniven, og du kan skære den perfekte sashimi med den her i hånden.
Laver du sushi derhjemme, er det her derfor en god investering – og så kan den tilmed også bruges til at skære tynde skiver roastbeef eller skinke.
Santoku: En god allround kniv
Santoku kniven klarer de fleste opgaver i et køkken, og den kan bruges til både kød, fisk og grøntsager.
Kniven er lettere end den traditionelle vestlige kokkekniv, så den er dog stadig bedst til de opgaver, der ikke nødvendigvis behøver en robust kniv.
3. Knive i damaskusstål har en stolt historie
De japanske knive, som er de knive, der er lavet af damaskusstål, har en ret imponerende historie. Forfaderen til de japanske knive er nemlig ingen ringere end selveste samurai-sværdet.
Japanske kokkeknive laves efter den samme metode, som man brugte til at lave samurai-sværd.
Knivene smedes i mange lad damaskusstål, som giver dem den hårdhed, de er kendte for – såvel som det smukke mønster du kan se i knivbladet.
4. Din japanske kokkeknive skal også slibes
Præcis ligesom alle dine andre køkkenknive, skal du holde din kniv i damaskusstål skarp. Og det gør du ved at slibe den. Men fordi der er forskel på, hvordan de er fremstillet såvel som det, de er fremstillet af, er der forskel på, hvordan du bør slibe dine europæiske og japanske kokkeknive.
Japanske knive er i et hårdere materiale, og derfor kan de slibes i en mere spids vinkel – cirka 10-15 grader. Men fordi japanske kokkeknive netop er hårdere, er det ikke alle slibemetoder, du kan bruge til at vedligeholde dem.
Når det kommer til strygestål, er det eksempelvis bedst at bruge keramisk eller diamantstrygestål til japanske knive. Du kan dog også bruge slibesten, der netop er nænsomme nok til de tynde japanske knive.
Dine knive kommer unægteligt til at trænge til at blive slebet fra tid til anden – men du kan forlænge knivens levetid, hvis du opbevarer dem korrekt eksempelvis i en knivskinne på væggen.
5. Nej, du kan ikke helt undvære europæiske knive i dit køkken
Det er nemt at blive meget glad for de japanske knive i damaskusstål. Men helt undvære de europæiske knive i dit køkken… Det kan du altså ikke.
De japanske knive har ufattelig lang holdbarhed, når du passer ordentligt på dem. Og de kan gøre rigtig mange køkkenopgaver både sjovere og lettere. Men når du har brug for en mere robust kniv – så skal du altså tilbage til vesten.
Den europæiske knivtradition er generelt mere robust. Knivene er tungere, og de kan blandt andet bruges til at flække et kyllingeskrog eller en hummer – uden det går ud over kniven. Det kan du altså ikke med de tynde knive i damaskusstål.