Sådan indretter du dit køkken anno 2021

Ur i sort marmor

Køkkenet er hjemmets kerne og hjerte. Det er her, du samles med venner, partnere, familie og børn og taler om dagen, der er gået. Engang blev køkkenet placeret i en afsides del af huset. I dag placeres det sammen med stuen i et køkkenalrum, så alle kan komme hinanden ved, mens der laves mad. Derfor udgør køkkenet også en helt central og vigtig del af hjemmets indretning. Herunder kan du læse en masse om, hvad der rører sig omkring indretning af køkkenet, valg af elementer og materialer og en håndfuld must-haves anno 2021.

Før i tiden blev køkkenet kun brugt, når der skulle laves mad og vaskes op. I dag er køkkenalrummet hjemmets knudepunkt, hvor du, familien og venner spiser måltider, smører madpakker, laver lektier, pakker tasker, danser, fester, hygger og snakker. Ja, faktisk foregår det meste af den tid, I er hjemme, i køkkenalrummet. Og det er værd at huske på, når du skal have et nyt køkken. 

Minimalistisk køkkenindretning

Køkkenindretning anno 2021 er præget af minimalisme og rene linjer. Det ses i højere og højere grad, at folk fravælger håndtag og knopper på køkkenskabene og i stedet får skabe med tryklåger. Ligeledes er der en øget efterspørgsel efter integrerede hvidevarer såsom køleskab og opvaskemaskine, mens emhætten integreres i kogepladen og døren til viktualierummet ligner et køkkenskab. 

Funktionaliteten af disse valg fornægter sig ikke. Der er nemlig mange praktiske egenskaber ved disse flade og integrerede elementer, blandt andet – og nok især – på rengøringsfronten. 

Farver inspireret af nordens landskaber

Denne minimalistiske stil inden for valg af elementer er også meget kendetegnet for de farver, der præger de danske køkkener. Her finder der en tydelig nordisk og naturrig inspiration sted, og det ses også på de farver, der dominerer markedet for køkkenindretning i disse år.  

Hvid er stadig den mest populære farve, når det kommer til køkkenelementer. Den er neutral, tidløs og fleksibel. Med fleksibel menes der, at den er let at indrette efter. Et hvidt køkken åbner op for mange muligheder og passer ind i stort set alle hjem og stilarter, og det er helt klart det sikre valg.

Men også meget mørke og dybe farver er at finde rundt omkring. Det er især farver som mørk grøn, grå og blå, der giver associationer til frodige skove, dybe have og lange, dunkle nætter. 

Naturmaterialer dominerer – ikke mindst på grund af bæredygtighed

Når det kommer til valg af materialer, er naturmaterialer og træsorter yderst populære til bordplader, elementer, akustikpaneler og møbler. Særligt eg og ask har vundet indpas i alverdens udgaver, herunder:

  • Lyst
  • Hvidtonet
  • Røget
  • Mørkt
  • Sortlakeret

 

Træ har et blødt og varmt udtryk, der står i flot kontrast til andre populære materialer, som beton og messing, der giver et mere råt og industrielt look.

Naturmaterialer er dog ikke bare populære, fordi er de flotte at se på, men har også gjort indtog på grund af den øgede fokus på miljø og bæredygtighed, der således ikke blot trender inden for fødevarer og forbrug, men også i byggebranchen. 

Stadigt flere køkkenproducenter arbejder hårdt på at opfylde kravene til den ældste miljøcertificering i verden, BREEAM. 

Træ- og naturmaterialer ses også i små elementer, som lampefatninger, knivmagneter, salt- og peberkværne og vægure.  

Køkkenindretning med fokus på de små detaljer

De rene linjer, glatte overflader og minimalistiske materialevalg betyder, at der er plads til de små detaljer. Dermed bliver de små detaljer pludselig meget tydelige, fordi der ikke er noget til at fjerne fokus fra dem i form af bombastiske møbler, fyldningslåger og ting, der stikker ud. Det betyder samtidig, at det er værd at lægge lidt kræfter og energi i at tænke detaljerne ind i køkkenindretningen.

Har du f.eks. nogensinde tænkt på, at din knivmagnet kan være mere og andet end bare et vægophæng til dine knive? Overvej, om du kan gøre knivmagneten til en del af indretningen ved at tænke detaljegraden ind i den. I stedet for den klassiske knivmagnet i metal, så prøv at udskifte den med en flot knivmagnet i træ, og se, hvor står en forskel det gør. 

Denne tankegang kan du integrere i hele køkkenindretningen – både knager, viskestykker, salt- og peberkværne, vinreoler og lamper. Du vil hurtigt opdage, at det skaber beundring og begejstring fra dine gæster. 

Indret dig med vinkøleskab

En anden ting, der trender inden for køkkenindretning i øjeblikket, er vinkøleskabe. Hvis du har plads og nyder et godt glas vin i ny og næ, så er der ikke noget i vejen for at gøre vinkøleskabet og -opbevaringen til en integreret del af dit køkken. 

Køleskabene fås i størrelser, der passer ind i et klassisk køkkenskab, så det kan du overveje, hvis du har al den skabsplads, du skal bruge. Vinkøleskabe i den størrelse er også ved at have nået et prisleje, hvor alle kan være med. Og så har du altid perfekt tempereret vin ved hånden på alle tider af døgnet. 

Gør belysningen til en integreret del af din køkkenindretning

Belysning har også fået mere opmærksom gennem de seneste år. Lys er nemlig ikke uvæsentligt, men har faktisk en stor betydning for et rum og dets stemning og funktionalitet. Derfor bør du tænke lamper ind i indretningen frem for blot at betragte dem som en separat funktion. Store, smukke lamper skaber varme og hygge, mens spotlamper i loftet giver en ideel arbejdsbelysning. 

Lysdæmpere er også blevet tilgængelige for alle, og er – meget forståeligt – blevet en nærmest uundgåelig funktion i ethvert hjem af nyere karakter. Så kan du nemlig hurtigt skifte mellem hygge- og arbejdsbelysning.

Find din egen stil

Selvom du måske hverken er til glatte flader eller mørke skabslåger, men bedre kan lide den oldschool og romantiske køkkenindretning a la fransk landkøkken, er det stadig muligt at integrere nogle mere moderne tankegange i din indretning. 

Når alt kommer til alt, handler det om, at du skal finde din egen stil til dit nye køkken. Modernitet handler nemlig i lige så høj grad om retten til at være sig selv og muligheden for at skabe sit eget personlige udtryk. Det er dit hjem, dit køkken og dit valg – ingen andres.