Indkøbskurv

Er et skærebræt i træ hygiejnisk?

Træ udtørrer og dræber bakterier, og derfor er skærebrætter i træ mere hygiejniske end skærebrætter i mange andre materialer.

Laboratorieforsøg
I laboratorieforsøg foretaget af førende nordiske, tyske og schweiziske forskningsinstitutioner, blandet andet Teknologisk Institut i Danmark, er træ fra fyr, ask, eg, bøg og gran, samt stål og plastik blevet podet med bakterier, der ligner salmonella, camphylobacter og listeria. Det viste sig, at overlevelsestiden for bakterierne var kortere på træ end på de andre materialer. De samme tests er lavet med fiskekasser, paller og træemballager fra levnedsmiddelindustrien og resultatet var det samme. Det kunne derfor konkluderes, at træ er et hygiejnisk materiale i kontakt med mad.

Træets antibakterielle virkning
Det der gør træet antibakterielt, er dets porøse og hygroskopiske evne – det vil sige træets evne til at suge vanddamp fra omgivelserne. Træet suger vand og fugt ud af bakterierne, så de tørrer ud og dør, samtidig med kemiske og bakteriedræbende stoffer i træet er med til at dræbe bakterierne.

Undersøgelsen giver følgende råd

  • Brug skærebrætter af massivt træ (uden lak).
  • Køb to skærebrætter – brug det ene til grøntsager og det andet til kød.
  • Hold arbejdsgangene i køkkenet adskilte fra hinanden
  • Rengør skærebrættet med almindeligt opvaskemiddel. Skyl efter med så varmt vand som muligt. Tør brættet med et viskestykke og opbevar det et tørt sted.
  • Det er praktisk at have flere skærebrætter, så du altid har et tørt ved hånden.

Se vores skærebrætter i træ her